De-Dobbel-Beker is een vriendenkring die opgericht is in 1971 door de Oostendenaars Noël Dobbelaere en Gérard Dobbelaere.
Wij verdiepen ons in de genealogische gegevens van alle families Dobbelaere en De Dobbeleer uit vooral Vlaanderen en Nederland.
Hierbij komen uiteraard ook alle verwante schrijfwijzen van deze namen aan bod zoals Dobbelaar, Dobbeleers, De Dobbelaer, ...
Noël Dobbelaere en Gérard Dobbelaere vonden elkaar tijdens hun zoektocht naar hun eigen familiestamboom.
Beiden behoorden echter tot een andere stamboom maar stelden voor om samen te werken om via een bescheiden verbindigsblad of stamblad eventueel andere geintereseerde naamgenoten te vinden.
Na een oproep in de krant ”Het nieuwsblaad” was de respons hierop was zo massaal dat dit bescheiden initiatief fel uitgroeide tot de huidige genealogie groep ”De Dobbel-Beker”.
In 1971 werd ons tijdschrift boven de doopvont gehouden. Noël Dobbelaere (Tak 1) bleef hoofdredacteur tot aan zijn overlijden in 1987.
Ondertussen werd de redactieploeg uitgebreid met verschillende medewerkers waarbij vooral Fons Dobbelaer (Tak 23) uit het Zeeuws-Vlaamse Sint-Jansteen afkomstig, en Denis Dobbelaere (Tak 19) uit Tervuren, het langst zouden uithouden.
Met de eerste bijdrage in 1972 van Fons Dobbelaer uit Nederland ging De Dobbel-beker de internationale toer op.
Fons Dobbelaer werd de hoofdredacteur in de periode 1987-2008, nadien volgde Marc Van Stappen (Tak 43) afkomstig uit het Wase Beveren tot en met de laatste jaargang in 2020.
We waren toen wellicht al één van de langst bestaande tijdschriften. Verschillende waren wel al in de jaren 70 van vorige eeuw opgericht, maar zouden het niet zo lang uitzingen.
Al die jaren werd het tijdschrift verschillende keren per jaar naar de vele abonnees gestuurd. Dit gebeurde aanvankelijk nog met stencils en door te kopiëren en ook het verzenden werd door de uitgever zelf verzorgd, tot het nieten en het kleven van de postzegels toe. De uitgever zorgde ook meestal voor de financiën. In de beginjaren deed Noël dit nog zelf, nadien volgden Emiel de Herckenrode (Tak 51/21) in de periode 1975-87 en Roger Dobbelaere (Tak 36) uit Gent in de periode 1988-2000.
Per editie werden er tot wel 1.000 exemplaren van het DDB Tijdschrift gedrukt.
Vanaf 2001 zorgde Marc Van Stappen ook voor de uitgave van het tijdschrift. Naast tal van redactiemedewerkers zorgden ook de vele lezers voor het regelmatig aanleveren van interessante nieuwtjes.
Begin jaren 2000 werd De Dobbel-Beker niet meer vanuit Gent, maar vanuit Hasselt verstuurd. Bewel zorgde voor het kopiëren en verzenden.
De computer werd meer en meer ingeschakeld, ook bij de vormgeving. Vanaf 2010 werd het volledige nummer in digitale vorm opgemaakt, zorgde Geert Dedobbelaere voor de verdere lay-out en werd alles zo aan Bewel bezorgd.
De kwaliteit van opgenomen fotomateriaal was zo sterk verbeterd. De laatste jaren van ons tijdschrift zouden er ook illustraties in kleur verschijnen.
In 1991 telden we ongeveer 50 verschillende stamboomtakken, die vooral gesitueerd waren in het Meetjesland (Dobbelaere) en het Pajottenland (De Dobbeleer).
De Nederlandse naamgenoten waren vooral afkomstig uit het aan Vlaanderen grenzende Zeeuws-Vlaanderen.
In West-Vlaanderen bleek er niet een specifieke regio van oorsprong te zijn, de verschillende takken kwamen zowat van overal uit de provincie.
Het was toen vooral Fons Dobbelaer die al die naamgenoten noteerde op fiches en voor de verdere samenstelling van de vele stamboomtakken zorgde.
Het gebruik van PC's zou pas later volgen. Vele uren archiefonderzoek in microfilmen waren nodig. In 1991 waren er zo al een 15.000 namen en werd er zelfs besloten om een boek uit te geven.
Elk nummer weer werd gevuld met berichten uit kranten rond naamgenoten en in familiebulletin werden de toen nog vrij toegankelijke informatie rond geboorten, huwelijken en overlijdens opgenomen.
De tijdsgeest met o.a. de wet op de privacy zou dit later fel bemoeilijken. Dit boeiende was jarenlang de verantwoordelijkheid van Denis Dobbelaere.
Er ontstonden vriendschappen en de vele lezers van ons tijdschrift werden uitgenodigd op onze 5-jaarlijkse lustrumfeesten.
Een van de meest memorabele werd in 1996 bij het 25-jarig bestaan gevierd in Gaasbeek. De herinneringen aan de genealogische 'markt' die er was, aan de busrit met Jean Arno als gids langs de vele hoeven in het Pajottenland en aan de TV-opnames door het toenmalige programma Afrit 9.
De Dobbel-Beker medewerkers door de jaren heen:
Noël Dobbelaere (Tak Nr. 1)
1987
Gérard Dobbelaere (Tak Nr. 2)
2012
Denis Dobbelaere
(Tak Nr. 19)
2023
Fons Dobbelaer (Tak Nr. 23) 2023 Emiel de Herckenrode (Tak Nr. 21) 2023 Roger Dobbelaere (Tak Nr. 36) 2017
Adri(aan) Dobbelaar (Tak Nr. 29/34) 2018 Michel Dobbelaere (Tak Nr. 7) Wim Dobbeleers (Tak Nr. 50) 2022
Jenny Dobbelaar (Tak Nr. 42) 2023 Marc Van Stappen (Tak Nr. 43) Elise Dedobbeleer (Tak Nr. 57) 2018
Geert Dedobbelaere (Tak Nr. 59)
Het archief van De Dobbel-Beker beschikt momenteel over meer dan 67.000 namen, waarvan het grootste deel in diverse stamboomtakken thuis te brengen is.
Dit alles is het resultaat van jaren zoeken in allerlei archieven door tal van enthousiaste vorsers.
Vele van die stambomen die we gevonden hebben gaan tot in de 17e eeuw, soms zelfs vroeger.
We moeten vaststellen dat vanaf ongeveer 1650 het ontzettend moeilijk wordt om nog verder te zoeken en vaak zitten we naar een speld in een hooiberg te zoeken.
Vermoedens zijn er wel hoe sommige van onze meer dan 75 stambomen Dobbelaer-Dobbeleer verwant zijn aan elkaar,
en zelfs over het ontstaan van de familienaam en een mogelijke stamvader in de 13e-14e eeuw zijn er aanwijzingen.
In oktober 2010 heeft De Dobbel-Beker beslist om mee te doen aan het DNA-project van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde
(VVF).
Mits een eenvoudige speekseltest kan men het individuele DNA-profiel onderzoeken en verwantschappen tussen mensen vaststellen.
Deelname was niet goedkoop, maar mits de nodige sponsoring hebben we toch een paar tientallen naamgenoten kunnen laten deelnemen.