Publikatie uit DBB 2/2013
Op verschillende tijdstippen heb ik al eens een lijst gepubliceerd met de titels van publicaties of boekuitgaven van naamgenoten. Voor het eerst heb ik dit gedaan in De Dobbel-Beker jrg. 3 (1973) p. 63-65. Dit was een zeer eenvoudige lijst met 28 boektitels van 16 auteurs die dus naamgenoten waren. Van de meeste schrijvers wist ik toen verder niets of bijna niets. In jaargang 8 (1978) heb ik dit herhaald, want ondertussen had ik zoveel nieuwe gegevens er bij gevonden, dat het alleszins de moeite waard was om die lijst te hernemen. Het ging toen al om meer dan 100 boektitels van zeker 47 verschillende naamgenoten-auteurs. En ik was in 1978 al duidelijk begonnen om waar dat mogelijk was meer informatie over deze schrijvers op te zoeken en vast te leggen. Het was dus al meer een “bio-bibliografie”, d.w.z. een bibliografie of een beschrijvende lijst van boeken met daarbij enige informatie over de schrijvers. Sindsdien ben ik bezig gebleven om de gegevens over boekuitgaven van naamgenoten en over die naamgenoten zelf vast te leggen. Bijna elke grote bibliotheek in België en Nederland heb ik wel eens bezocht, fysiek of virtueel. En ondertussen zijn we meer dan 35 jaar verder en hebben er zich bijna vanzelfsprekend weer nieuwe schrijvers aangediend waarvan in 1978 nog geen sprake kon zijn, omdat ze bijvoorbeeld toen nog niet eens geboren waren. Maar ook van de oudere schrijvers zijn er soms weer nieuwe gegevens gevonden, zodat mijn lijst steeds vollediger werd. En daarbij was ‘het internet’ natuurlijk soms een zeer verrassende bron. Het is bekend, dat men daar dikwijls niet vindt wat men zoekt, maar wel weer stuit op andere items die ook interessant zijn et cetera.
Kortom, mijn lijst bleef maar groeien en groeien en dit zal niet helemaal ophouden, want altijd zullen er weer naamgenoten zijn die de moed vinden om “een boek te schrijven”, zelfs al zou dit in de toekomst misschien helemaal niet meer op papier zijn.
Nog een enkele opmerking over het groeien van deze lijst met boektitels. Misschien de vraag anders gesteld: schrijven naamgenoten nu zoveel meer boeken dan b.v. in de 19e eeuw? Ja en nee. Gezien de toename van het onderwijsniveau zal nu een veel hoger percentage naamgenoten Hoger onderwijs genieten. De inrichting van veel studies vraagt om een afsluiting met b.v. een licentiaat of doctoraal scriptie, nu soms een “Master werkstuk” genoemd. In de grote universiteitsbibliotheken worden die minstens gedeeltelijk opgenomen. En die titels vinden we dan ook veelvuldig terug in mijn lijst. Mensen die misschien verder niets meer schrijven, maar wel “hogere studies” hebben gedaan, zullen een doctoraal scriptie of Master werkstuk of een Proefschrift hebben geproduceerd.
Wie schrijft, die blijft. Zo luidt een bekend gezegde. Het is natuurlijk een feit, dat een bekende schrijver of wetenschapper die een opmerkelijk boek schrijft, daarmee nog lang na zijn dood geëerd kan worden. Maar we kunnen ook gemakkelijk constateren, dat vele auteurs-naamgenoten op mijn lijst niet het predicaat “bekende schrijver” hebben verworven, of dat hun werk veelal niet de kwalificatie “opmerkelijk boek” heeft gekregen. Veel werk voor de eeuwigheid is er door onze naamgenoten nog niet zo geproduceerd. Maar alleen al het feit, dat hun werk soms in grote bibliotheken is opgenomen zal hun naam doen voortleven. En elk boek zegt ons op een of andere manier ook iets over de schrijver zelf. We weten dan bijvoorbeeld met welk onderwerp hij zich minstens een tijd heeft bezig gehouden. Hierbij moet ik opmerken, dat ik helaas van veel schrijvers nu nog niet veel meer weet dan hun naam en dus alleen de titel(s) van hun uitgegeven werk kan noemen.
Uiteindelijk is het mijn bedoeling om deze hele lijst op de website van De Dobbel-Beker te laten plaatsen, zodat die lijst in zijn geheel raadpleegbaar wordt voor wie dit interesseert. Bovendien kan die lijst dan gemakkelijk altijd weer aangevuld worden. En u zult al wel hebben begrepen, dat mijn lijst ondertussen veel te groot is geworden om in zijn geheel zo maar nog in De Dobbel-Beker te publiceren. Het gaat nu echt om een lijst met honderden boektitels van zeker een honderdtal auteurs-naamgenoten. Het gaat enerzijds om geleerde wetenschappelijke boeken en ook deels om zogenaamde populaire romans of fictie, alhoewel dit laatste genre bij onze naamgenoten duidelijk minder voorkomt.
De lijst bestaat nu uit vier verschillende onderdelen, een hoofd bestanddeel en drie aanhangsels. Het hoofd bestanddeel bestaat uit de op auteursnaam alfabetisch geordende lijst van de titels van publicaties (boeken en soms grotere tijdschriftartikelen) van naamgenoten De Dobbelaere, De Dobbeleer, Dobbelaar, Dobbelaere etc.
Aanhangsel a. bestaat uit: De titels van de boekuitgaven van de opmerkelijke 17e-18e eeuwse Brusselse boekdrukker/ uitgever Petrus (Peeter) De Dobbeleer.
Aanhangsel b. bestaat uit de lijst van publicaties (boeken en grotere tijdschriftartikelen) over naamgenoten, maar waarvan de schrijver geen naamgenoot is.
En aanhangsel c. bevat dan nog een kleine lijst van de titels van andere media dan gedrukte uitgaven (zoals CD, video, film etc.) van of met betrekking tot naamgenoten.
Laat ik ook nog uitdrukkelijk zeggen, dat mijn lijst geen echte wetenschappelijke waarde of pretentie kan hebben. Een van de hoofdregels voor bibliografen moet luiden, dat elke uitgave zoveel als mogelijk beschreven wordt vanuit autopsie, dus vanuit eigen aanschouwing. Welnu, veel van de boeken op mijn lijst heb ik jammer genoeg (nog) niet gezien of in handen gehad. Bovendien is deze lijst vast niet compleet. Er zullen altijd weer nieuwe publicaties opduiken die ik niet kende. En er kunnen regelrechte fouten in zitten, omdat niet alles gecontroleerd is of gecontroleerd kon worden.
Misschien moet ik ook nog even uitleggen, hoe ik er toe ben gekomen om soms grotere tijdschriftartikelen ook op te nemen. Tijdschriftartikelen worden soms als een zogenoemde “overdruk” achteraf ook als aparte uitgave verspreid. De schrijver van zo´n artikel krijgt b.v. soms een aantal van dergelijke overdrukken en kan die verspreiden als afzonderlijke uitgave. Uit een typografische mededeling in een dergelijke uitgave zal meestal wel blijken, dat het om een overdruk gaat, maar noodzakelijk is dit niet. Bovendien bleek soms, dat sommige naamgenoten met een op zich zelf interessant oeuvre alleen maar tijdschriftartikelen hebben geschreven en dus bij een strenge selectie buiten mijn lijst gebleven zouden zijn. Hierbij moet ik weer opmerken, dat bij opsomming van dergelijke tijdschriftartikelen niet gestreefd is naar volledigheid.
Om van dit laatste maar gelijk een goed voorbeeld te geven is daar de figuur van leraar-priester en later pastoor Henri Dobbelaere (1908-1996). Hij schreef, bij mijn weten, buiten zijn theologisch proefschrift geen boek, maar schreef als recensent bij het befaamde Leuvense theologische tijdschrift “Ephemerides Theologicae Lovaniensis” grote boekbesprekingen over filosofische werken, soms in het Latijn, soms in het Frans of Nederlands. Zo besprak hij in de jaargangen 1939 en 1942 uitvoerig in het Latijn een filosofisch studieboek in drie delen van F.X. Macquart. “Elementa Philosophiae” (= grondslagen van de filosofie). Deel I. Introductio ad totam philosophiam … (= inleiding in de gehele filosofie). Deel II. Philosophia naturalis (= de natuurfilosofie). Deel III. Metaphysica (= de metafysica of over het bovenzinnelijke). De boekbespreking of recensie besloeg zes grote pagina´s in het Latijn. Toch een opmerkelijke prestatie, die meer reliëf krijgt en begrijpelijker wordt als men zijn korte biografische gegevens kent: ”Geboren te Gent op 18.4.1908, priesterwijding 27 sept. 1931, leraar/professor aan het kleinseminarie te St.Niklaas 1933-1947, leger-aalmoezenier te Brussel, pastoor van de Sint Anna en Catharina parochie te Gent vanaf 1953 tot 1992, overleden Gent op 23.2.1996, begraven te Ronse op 2.3.1996, zoon van Edgar Philippe Marie Dobbelaere en Irma Bekaert. (Tak 16/61)”.
Ik had mij voorgenomen, om na deze inleiding hier een keuze of selectie te maken uit de boektitels van de lijst, omdat de lijst, zoals al reeds gezegd, gewoon al veel te lang is om in zijn geheel hier weer te geven. Maar dan blijkt mij nu, dat een selectie heel lastig is, want ik besef, dat voor de schrijver bijna altijd iedere boektitel belangrijk is. Anders gezegd, vanuit de schrijver gezien worden er geen onbelangrijke boeken geschreven. Anders had hij er niet de tijd voor genomen. De keuze blijkt een bijna onmogelijke opgave. Zo moet ik de ongetwijfeld meest productieve auteur in deze lijst gewoon maar weglaten: emeritus-professor Karel Dobbelaere [Nieuwpoort 1933- ], 72 (boek)uitgaven van hem zijn in mijn lijst beschreven.
Ik ga dus niet veel meer doen dan hier en daar iets aanstippen en een naam uit de lijst naar voren halen, die mij interessant lijkt. Ik beperk mij hierbij zoveel mogelijk tot drie publicaties per auteur, om toch een beeld te kunnen geven van de verscheidenheid en variatie. De volledige lijst kunt u
hier bekijken en bestuderen. Ondertussen, stel ik mij voor, blijf ik daar wel aan werken en kan de lijst af en toe vernieuwd worden.
DE DOBBELAER, TOM (1969- )
Tom Ghisleen Maria De Dobbelaer, geb. Beveren op 26.8.1969, loketbediende, actief in
de SP-fractie voor Kiesdistrict Temse, historicus. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van
Gent. Op internet aangeduid als expert in de 20e eeuwse Europese geschiedenis (de
Wereldoorlogen), zn. van Justin Eduard De Dobbelaer en Monique Clementina Van Duyse. (Tak 43/10)
Motivatie en profiel van de verzetstrijder : een collectieve biografie van Gentenaars in Breendonk, 1940-1944 / T. De Dobbelaer. – Gent, 1991.
Onuitgegeven licentiaatsverhandeling.
Vaandels ruisen, vuisten groeten : honderd jaar socialistische beweging in Sint-Niklaas : Deel 2 : 1945-1975 / Donald Weber, Tom De Dobbelaer, Luc Peiren.- Sint Niklaas : ABVV (Algemeen Belgisch Vakverbond) Gewest Waasland, 1998.- 157 p. : ill.
DE DOBBELAERE, GUIDO (1946- )
Geb. Overmere op 30.9.1946, fotograaf met een zaak aan de Groentemarkt te Lokeren, zn. van Jan
Baptiste (Jean) De Dobbelaere en Anna Sichien, tr. Beervelde op 25.5.1973 met Vera De Wilde.
(Tak 32)
100 jaar voetbal in Lokeren : 1907-2007 / redactie Herman Van de Putte, Wim Van Driessche, Rudi Van Hecke … [et al.] ; foto’s Rudi Maenhout, Guido De Dobbelaere, Guido Van Damme … [et al.].- Lokeren : Sporting Lokeren, 2007.- 60 p. : ill. ; 30 cm.
Speciaal nummer van: De Sportinger ; Jubileumnummer 2007.
DE DOBBELEER, FELIX FRANÇOIS MARIE (1807-1886)
Geb. Brussel op 21.4.1807, jurist te Brussel, ovl. Brussel op 29.7.1886, waarschijnlijk ongehuwd,
zn. van Pierre Charles De Dobbeleer en Catherine Josephe Van Cools. (Tak 49).
Redevoering over de Nedelandsche taal, uitgesproken bij de plegtige uitdeeling der prijzen van het Koninklijk Athenaeum te Brussel, den 18 van Oogstmaand 1825 = Discours sur la langue nationale … / door Felix de Dobbeleer, student in rhetorica aan het Atheneum.- zonder plaats van uitg., [1925]. - 7 p. ; 29 cm.
Brochure met de tekst in het Vlaams en Frans in 2 kolommen.
De vi legum romanarum apud nos a dissoluto Imperio ramano ad hodiernum usque tempus ...
(= Over de geldigheid van het Romeinse Recht bij ons vanaf de ontbinding van het Romeinse Rijk tot heden ...) / submittit Felix de Dobbeleer. - Lovanii, Peeters et Lameere [1830], 31 p. ; 20 cm.
Proefschrift Universiteit Leuven.
De DOBBELEER, FREDERIC JEAN EUGENE (1810-1867)
Geb. Brussel op 22.4.1810, Procureur des Konings te Leuven, hierna rechter te Brussel, ovl. Sint
Joost-ten-Node op 13.3.1867, zn. van Pierre Charles De Dobbeleer en Catherine Josephe Van Cools,
tr. met (Douairiere) de Lalieux de la Rocq. (Tak 49)
Discours hollandais français, prononcé en Hollandais le jour de la distribution des prix à l'Athénée Royal de Bruxelles, le 18 août 1828 / Frédéric de Dobbeleer. Bruxelles : P. M. De Vroom, 1828. 15 p. ; 23 cm.
Le collège Jacobs à Bologne (en Italie) / Fred. d. D.
In: Messager des sciences et des arts de la Belgique. Gand. Tome II (1834) p. 41-49.
Ook verschenen als aparte overdruk: Gand, D.J. Vanderhaeghen, 1934; - in 8°, avec pl.
Hierin onjuiste(?) verwijzing: “Extrait du Messager des sciences historiques”.
Observations sur le projet de loi de M. Lelièvre, tendant à modifiér le Code d’instruction criminelle, en ce qui concerne la détention préventive. (= Opmerkingen over het wetsontwerp van de Heer Lelièvre, met betrekking tot de modernisering van het Wetboek van Strafrecht wat betreft de voorlopige hechtenis) / Fréderic de Dobbeleer. Bruxelles, Bols-Wittouck, 1849.- 49 p. ; in 8°.
DE DOBBELEER, JOANNES BAPTIST (1784-1868)
Geb. Brussel op 22.6.1784, ingenieur van de Waterstaat, architect en bruggenbouwer te Antwerpen,
ovl. Brussel op 21.12.1868, zn. van Jacobus (Jacques) De Dobbeleer en Maria Anna Bernascon of
Pernasco, tr. Antwerpen op 21.11.1815 met Marie Louise Justine Guillelmine della Faille /
Dellafaille. (Tak 49)
Devis des ouvrages à exécuter pour preparer et mettre en état de service le pont volant no. 1 établi sur l’Escaut, au port d’Anvers, dressé en exécution de l’arrête de Sa Majesté en date du 23 avril 1816 / [par J.B. de Dobbeleer]. Anvers, Province d’Anvers, Service de la navigation, 1816.- 34 p., 38 x 24 cm., handschrift, met uitslaand plan.
Dévis des ouvrages à faire en maçonnerie, charpente, couverture, menuiserie, ferrure, vitrerie & peinture par la construction d’un temple protestant à Bois le Duc / [par J.B. de Dobbeleer]. - Anvers, 1817.- 22 p., 38 x 24 cm., handschrift, met uitslaande plattegrond.
Projet d'un pont en pierre de taille à construire sur la grande Nethe dans la traverse de la commune de Waelhem. Route 5 de la Haye à Givet / par I. De Dobbeleer, ingénieur du Waterstaat et des travaux publics, ... Ingénieur en chef du 9e district d'Anvers. Z. pl., 1819, - handschrift, in 4°, 222 p.
DE DOBBELEER, MICHEL (1978- )
Geb. Aalst in 1978, verbonden aan de Vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde v.d. Universiteit
Gent.
Een jonge auteur en wetenschapper die indruk maakt met zijn dubbele specialiteit van klassieken en Oost-Europese talen in een mooie reeks van wetenschappelijk artikelen. We weten nog niet tot welke tak hij kan behoren.
De bouw van een epos : Tasso's schatplichtigheid aan de antieke poëtica : theorie en praktijk / door Michel De Dobbeleer.- [S.l. : s.n.], 2001.- XI, 156 p.
Diss. lic. taal- en letterkunde : Latijn en Grieks. Univ. Gent, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
The figure of Vassian as key to the interpretation(s) of Mikhail Kheraskov’s Rossiad / Michel De Dobbeleer.
In: Slavica Gandentia, Jrg. 31 (2004) p. 47-64.
Van geschiedenis tot kunstepos : de rollen van poëtica, ideologie en (literaire) tijdsgeest in de bouw van Michail Cheraskovs Rossijada / Michel De Dobbeleer.- [S.l. : s.n.], 2004.- 147 p.
Diss. lic. Oost-Europese talen en culturen. Univ. Gent, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
DEDOBBELEER, GASTON (1925-2001)
geb. Oetingen op 21.1.1925, hoofdonderwijzer Gemeenteschool te Oetingen en Gooik, ovl.
Oetingen op 12.3.2001, zn. van Adolf Dedobbeleer en Hélène Roosens, tr. met Paula van Hassel,
geb. Halle op 22.2.1930.
Voor ons geen bekend figuur, ondanks zijn belangstelling voor de geschiedenis van het Pajottenland.
We weten nog niet tot welke familie hij behoorde.
Oetingen : strijd om de kerk / Gaston Dedobbeleer
In: HOLVEO (=Het oude land van Edingen en omliggende), jrg. 2 (1974) nr. 1, p. 5-14.
Oetingen in fotorama tot in 1958. Sint Pieters-Kapelle / Gaston Dedobbeleer.- 1977. – 128 p. (Het oude land van Edingen en omliggende).
Sint Ursmaruskerk / Gaston Dedobbeleer.- Oetingen : [s.n.], [1983].- [40 p.]
Uitgegeven ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan der parochiekerk, 4 september 1983.
DOBBELAAR, JOHAN (1964- )
Johan Franciscus Dobbelaar, geb. Terneuzen 7.1.1964, veiligheidsbeambte en toneelschrijver, zn.
van Theodorus Leonardus (Theo) Dobbelaar & Krina Klaassen, tr. Terneuzen [nld] op 23.9.1988
met Jacqueline Buyze. (Tak 31/33/40)
Een goed soldaat : klucht / van Johan Dobbelaar. – [Alkmaar] : Toneeluitgeverij Vink, [2005]. – 67 p. ; 19 cm.
Op de omslag: Avondvullend blijspel, twee bedrijven.
Sigaren in de polder : plattelandskomedie in twee bedrijven / door Johan Dobbelaar.- Toneelfonds J. Janssen, 72 p.
Een andere uitgave? Toneeluitgeverij Vink, 76 p.
DOBBELAAR/DOBBELAER, MARINUS (1800-1861)
Geb. Middelburg op 21.1.1800, lid van de doopsgezinde gemeente, Dr. in de medicijnen en Dr. in de rechten, advokaat (o.a. te Dordrecht 1838) en rechter, ovl. Middelburg op 13.8.1861, tr. Dordrecht [nld] op 28.4.1824 met Catharina Josina Cuperus. (Tak 16/61)
Dissertatio physiologico medica inauguralis de varia vitae humanae aetate et praecipue de aetate senili / Marinus Dobbelaer. Lugduni Batavorum : apud L. Herdingh et Filium, 1824. 122 p. ; 20 cm
Proefschrift Leiden, medicijnen.
Dissertatio juridica inauguralis de Liberationibus, ex principiis juris Romani / Marinus Dobbelaar.
Dordraci, 1833. XX, 116 of 122? p.
Proefschrift Leiden, rechten.
DOBBELAAR, TANNY (1965- )
Antoinette Julma Cornelia (gen. Tanny) Dobbelaar, geb. Sittard [nld] op 29.6.1965, studeerde
Filosofie aan de Universiteit Utrecht, dr. van Adriaan Cornelis (Adri) Dobbelaar en Marie
Leonie (Mimi) Fassaert, relatie met Fred Keyzer, geb. Ter Aar [nld] op 27.6.1960, universitair
docent. (Tak 29/34)
Dicht op mijn huid / uitg. Museum Boerhaave ; tekst: Mieneke te Hennepe [en] Tanny Dobbelaar, fotogr. Adrienne M. Norman. .- Leiden, Museum Boerhaave, 2007. – 38 p. ill. ; 26 cm. : met lit. opg. (Mededeling / Museum Boerhaave , nr. 319)
Bevat: Tussen pukkel en perfectie : de historische ontwikkeling van de maakbaarheid van onze huid / [door] Mieneke te Hennepe [en] Heftig vel : waar binnen ophoudt en buiten begint / [door] Tanny Dobbelaar.
Uitg. naar aanleiding van de tentoonstelling "Mijn huid", 15 november 2007 tot en met 22 juni 2008, Museum Boerhaave, Leiden.
Teksten schrijven : zo doe je dat : (waaier) / Tanny Dobbelaar.- 2009.- 20 p.
ISBN 9789058716521
Familieverhalen :
ISBN 9789026323874
de kunst van het schrijven over je naasten / Tanny Dobbelaar.
Amsterdam : Ambo, 2011.- 147 p. ; met lit. opg.
DOBBELAER, AVRIL VALERIE (1938? - )
= Avril Valerie Dobbelaer-Cloutman?, geb. Engeland ca. 1938, in de Ver. Staten werkzaam bij
een reisorganisatie, consultant, tr. met John E. Dobbelaer, geb. New York 16.12.1932, overl. New York 6.8.1998.
Geboren en opgegroeid in Engeland. Begin jaren '60 naar USA. In 1992 verhuisd naar Zuid-Afrika.
Na de dood van haar echtgenoot begonnen aan een 10-maanden wereldreis die haar weer naar de
USA bracht. Naar aanleiding van deze reis schreef zij de roman "Only for a year", 2003, 404 p.
Auteur Avril V. Dobbelaer.
John E. Dobbelaer (“age 77 in 2010”) zou haar echtgenoot zijn.. Zij zou dan zijn: Avril Valerie.
Cloutman.
Indian captivity : a tool in the battle for souls and power / a senoir thesis ... for the degree of Bachelor of Arts in History by Avril V. Dobbelaer.- Ashville, University of North Carolina (New York, Garland Publishing, 1977), 46 p. – met lit. opg.
Only for a year / by Avril V. Dobbelaer.- 2003, 404 p., paperback
ISBN 1-58939-313-9 of 9781589393134
Roman
DOBBELAER, BOUDEWIJN (1706-1757)
Geb. Vlissingen 19.11.1706, lid van de doopsgezinde gemeente , geneesheer te Middelburg,
overl. Middelburg 28.4.1757, zn. van Abraham Dobbelaer & Cornelia Tak, tr. Cornelia Jansdr.
Tak. (Tak 16/61)
Ter bruiloften van den bruidegom Samuel Tak en ... Susanna Dyserinck & van ... Anthoni de Loos en ... Anna Dyserinck : in den egt vergadert binnen Ardenburg op den XXVsten van hooi-maand MDCCXXIII . - Vlissingen : Gillis en Pieter de Paaynaar, 1723. - [20] p. ; 23 cm.
Bevat gedichten van: A. Tak, Jan Ysbrantz., Boudewyn Dobbelaer en Cornelia Tak.
DOBBELAERE, AUGUST (1812-1888)
= August Bernard Dobbelaere, geb. Maria Leerne op 10.11.1812, geneesheer te Brugge, direkteur/bestuurder van het homeopatisch dispensarium (= consultatiebureau) voor behoeftigen te Brugge, zn. van Carolus Bernardus (Charles Bernard) Dobbelaere en Maria Theresia (Marie Therese) Colle, ovl. waarschijnlijk Brugge in 1888, tr.(1) met Mathilde Muys, geb. Lokeren circa 1827, ovl. Waarschoot op 5.3.1845, tr.(2) met Catherina De Mets, geb. Ninove in 1818. (Tak 47)
Hij was een van de voormannen van de homeopatische beweging in België. Tussen 1878-1887 was hij voorzitter van de "Cercle médicale homéopatique des Flandres".
Avis aux mères, ou préceptes d’or pour l’éducation physique et morale des enfants depuis leur naissance jusqu’a la fin de leur puberté / par le docteur A. Dobbelaere.- Bruges : imprimerie de C. De Moor, 1862. - 91 p. : in 12°, met portret van de schrijver.
Rapport sur le mouvement du dispensaire homoeopatique, gratuitement aux indigents pour les années 1860-1862. Bruges, C. De Moor, 1862. – 15 p. , in 8°.
Homoeopathie :
samenspraak tusschen een apotheker van het oud en een doctoor van het nieuwe stelsel,
waarin men de wederlegging zal aantreffen der voornaamste opwerpingen,
die men gemeenlijk tegen de geneeskundige leering van Hahnemann inbrengt
/ A. Dobbelaere.-Brugge : Edw. Gaillard en Cie, 1866. – 20 p, in 8°.
DOBBELAERE, DANNY (1957- )
Geb. Wetteren op 24.6.1957, graficus en kunst-recensent, zn. van Edgard Dobbelaere en Yvonne Bauwens. (Tak 18/2)
Flagrant / Hugo Claus, Jan Vanriet ; met penseeltekeningen van Danny Dobbelaere en Pat De Vylder … - [Antwerpen] ; Revolver, 2004. – [32 p.] : ill. ; 25 cm.
75 genummerde en gesigneerde exemplaren.
Over de vrijheid van een grizzlybeer / Oswald Wiener ; (de tekst is vertaald door Erik De Smedt ; de vormgeving is van Danny Dobbelaere).- Gent : Zegwerk, 2004.- [16 p.] ; 10 x 15 cm.
Oplage van 75 genummerde exemplaren.
Betoverende katastrofe : kroniek van een polychroom eremiet / [door] Willy Roggeman, grafisch ontwerp Danny Dobbelaere.- Aalst, Het balanseer, 2008.- 328 p.
DOBBELAERE, EMILE AUGUSTE (1825-1879)
Geb. Zomergem 29.6.1825, postmeester te Eeklo, overl. Eeklo 1.8.1879, zn. van Philippus
Fidelius Dobbelaere & Paulina Fobe, tr. Eeklo op 17.4.1871 met Mathilde Julienne Vrombaut.
(Tak 16/61)
Leven van Martinus Steyaert, primus van Leuven, bestryder van het Jansenistendom, ...
/ door Emile Auguste Dobbelaere. Gent : Hemelsoet, [1850]. 67 p. : portr. ; 20 cm.
De geheimen van Gent / door Emile August Dobbelaere. - Gent, Hemelsoet, 1850 ; - 2 dl, in 12°.
Dl. 1: 95 blz., Dl. 2: 102 blz.
DOBBELAERE, JOANNES (1698-1778)
Ged. Lovendegem op 7.2.1698, ingetreden bij de Alexianen of Cellebroeders te Gent, ovl. Gent op
10.2.1778, zn. van Livinus Dobbelaere en Maria Claeys. (zijdelings verwant aan Tak 15)
Horticultura dat is, hovenieringe of te instructie om te hovenieren / door P.I.M. carthuyzer, Uyt de duysternisse weder tot het licht gebrocht, door de sorgvuldigheyt van Broeder Joannes Dobbelaere Celle-broeder. – tot Gendt, by de Weduwe van P. Goesin en Soon, [ca. 1740]. – 42 p., in 24° (14,5 cm x 9,5 cm.)
DICHt In Jaer-sChrIften op Den DeUgt-rYken JubILarIs. VeeL Voorspoet DoMInICe, Lofbaeren JubILaer: VierenDe sYnen pLIgtIgen JubILé In ’t klooster Van De AleXIaenen. Gendt 1769.
(Pièce en 56 vers. Chaque vers forme le chronogramme de 1769. L’auteur de ce tour de force est Jean Dobbelaer, frère alexien. Bron: Bibliogr. Gantoise … par Ferd. Vanderhaeghen. Dl. III, blz. 264)
DOBBELAERE, MICHEL
We weten nog niets over deze waarschijnlijk Franse romancier.
Claret-sur-Zoulzie, bourg de France : roman / Michel Dobbelaere.- Souillac (Lot), Ed. du Chardon, 1945.- 190 p.
roman / Michel Dobbelaere.- Souillac (Lot), Ed. du Chardon, 1945.- 190 p.
Le soleil se l’èvera demain : roman / Michel Dobbelaere. - Paris, [ed.] Jean Claud, (Evreux, impr. de Hérissey), 1953.- 208 p. (Collection La vie est une aventure ; no. 1)
Op de omslag: Ah! La magnifique aventure du Don Camillo français.
Rapsodie flamande : roman / [par] Michel Dobbelaere.- Souillac (Lot), Edition du Chardon, s.d.? (zonder jaar?). (Collection `La vie est une aventure`)
roman / [par] Michel Dobbelaere.- Souillac (Lot), Edition du Chardon, s.d.? (zonder jaar?).
(Collection `La vie est une aventure`)
DOBBELAERE, PETRUS BERNARDUS (1805-1888)
Geb. Maria Leerne op 5.11.1805, industrieel/fabrikant, stichter van de jutteweverij Calcutta te Sleidinge, ovl. Sleidinge op 8.10.1888, begr. Sint Amandsberg, zn. van Carolus Bernardus (Charles Bernard) Dobbelaere en Maria Theresia (Marie Therese) Colle, tr. (1) Gent op 22.5.1829
met Sophia Tollenaere, tr. (2) Gent op 21.4.1846 met Melania Maria Coleta (Melanie) Hulin. (Tak 47)
Redevoering en dichtstukken uitgesproken en gezongen op het banket, aengeboden door de leden der maetschappij L'Union, aen hunnen tegenwoordigen en hunnen voormaligen voorzitter, Mm. Dobbelaer-Hulin en de Raeve-Rysenaer, op 10 december 1849 / [uitgeg. door] Victor De Meyer-Roelandts.- Gent : Dullé-Plus.- 8 p. ; in 8°.
Toast pomologique porté á M. le Président
P.B. Dobbelaere-Hulin, lors du banquet que lui offrirent le 29 avril 1871,
dans les salons de M. Roszmann, propriétaire de l’hotel de Vienne,
les membres du cercle de pomologie de Gand, á l’occasion de sa nomination de membre de la Commission provinciale d’Agriculture.
Gand, C. Annoot-Braeckman, 1871.- 7 p., in 8°.
DOBBELER, STEPHANIE von (1957- )
Geb. 1957, theologe. Verbonden aan de Philosophisch-Theologische Hochschule der Steyler
Missionen St. Augustin en aan de Universiteit Bonn, Katholisch-Theologische Fakultät,
Neutestamentliches Seminar, Sonderforschungsbereich: Judentum – Christentum, seit Juli 1999.
(Waarschijnlijk Tak 44)
Das Gericht und das Erbarmen Gottes :
die Botschaft Johannes des Täufers und ihre Rezeption bei den Johannesjüngern im Rahmen der Theologiegeschichte des Frühjudentums / Stephanie von Dobbeler.
Frankfurt am Main : Athenäum, 1988. - 258 p. ; 24 cm. - (Athenäums Monogafien. Theologie) (Bonner biblische Beiträge ; Band 70).
Bewerking van proefschrift theologie.
PETRUS (PEETER) DE DOBBELEER
Geb. Brussel(?) ca. 1630, boekdrukker-uitgever minstens vanaf 1662-1708 o.a. in de
Hoedenmakersstraat [1672] en bij de Houtmarkt [1700].
Tot nu toe konden 53 verschillende boekuitgaven van hem worden beschreven. Opmerkelijk is dan, dat er nog geen enkele aanwijzing is tot welke familie hij behoorde.
Brusselsche eer-triumphen,
dat is eene waerachtighe beschrijvinge van alle de hertoghlijcke huldinghen, der keyseren, koninghen, koninghinnen, hertoghen en princen inne-komsten,
vreugde-feesten en tournoy-spelen, gheschiet binnen de princelijcke stadt Brussel, t'sedert hare op-bauwinghe tot desen teghenwoordighen dagh toe.
Eyndende, met de waerachtighe beschrijvinghe, van de groote feeste, van het dry hondert jarigh jubile van het hoogh-weerdigh H. Sacrament van mirakelen, ... / gemaeckt en beschreven door J.S. [= Jacques Stroobant] ;
illustratoren: Jan van Troyen, Jan Christophe Jegher, Gaspar Bouttats (Sr.), François Duchatel, Jan Baptist van Heil, P.P. Mercx.
tot Brussel : by Peeter de Dobbeleer, [1670].- [14], 127, [4] p. : ill. ; in 2° (folio).
Les délices des Pays Bas, ou nouvelle description de toutes les villes des dix-sept provinces [...]. Avec les armes blasonnées des familles [...] / [auctore Jean-Baptiste Christyn].- Bruxelles : P. de Dobbeleer 1697.- 342 [=344], [26] p. ; in 12°.
Zou in 1697 eerst verschenen zijn bij "F. Foppens, Brusselle" onder de titel: Les délices des Pays-Bas, ou description générale des dix-sept provinces ... , maar wordt ook door verschillende auteurs geciteerd als een uitgave van P. de Dobbeleer.
Zeker is, dat er 2 uitgaven van 1697 van dit werk zijn, waarvan één zeker aan De Dobbeleer wordt toegeschreven.
Hiermee hoop ik toch enigszins duidelijk gemaakt te hebben, dat `de bibliografie` een bijdrage kan leveren aan een onderneming als ´de familiegeschiedenis´. Het zijn zeker niet de minst belangrijke personen in onze familiegeschiedenis die boeken geschreven hebben. En hun boeken geven ons iets tastbaars met betrekking tot die personen juist uit die vroegere tijden waar andere bronnen uiterst schaars zijn. Ervaring leerde mij, dat geen enkele grote bibliotheek hierin volledig is of volledig kan zijn. Een zeer geduldige bibliograaf kon dus hier mooie ontdekkingen doen.
Uiteindelijk is het mijn bedoeling om deze hele lijst op de website van De Dobbel-Beker te laten plaatsen, zodat die lijst in zijn geheel raadpleegbaar wordt voor wie dit interesseert.
Samenstelling: Fons Dobbelaer Nijmegen
www.dobbel-beker.be